projecten & publicaties > Eva Blaak

 uitgave 22 'Asidero'

fotografie, ontwerp, zeefdruk en bindwerk DEBOKOFHETLOKET / Eva Blaak - verschijningsdatum november 2007 - techniek digitale druk, zeefdruk, cahiersteek - formaat 17 x 22 cm. - oplage 200 exemplaren - kosten 12,50 -bestelformulier

Zaterdag 24 november 2007

Beste leden en andere geïnteresseerden,

Voor u ligt de nieuwe uitgave van DEBOKOFHETLOKET, uitgave 22: Asidero! Zoals u zich waarschijnlijk nog kunt herinneren staan de drie uitgaven dit jaar in het teken van de pelgrimage. Asidero is nummer 2 in de trilogie. Aanleiding voor dit thema is het feit dat ik in de zomer van 1997 de Camino de Santiago heb gelopen. Ervaringen tijdens deze tocht vormden de basis voor mijn afstudeerproject; het boek 'Ultreia'. Nu, tien jaar later, gebruik ik het thema pelgrimage opnieuw, benaderd vanuit drie verschillende perspectieven.

De basis van Asidero is gelegd gedurende een werkverblijf van twee maanden in Spanje. Daar heb ik samen met mijn vriend Jerry Veldhuizen (zie www.basicdonkeyhealthcare.nl) gedurende de zomer een atelierwoning gehuurd in het plaatsje Callosa d'en Sarria. Het grote huis, met twee prachtige ateliers, hebben we kunnen huren nadat ons werkplan was goedgekeurd door de Fundatie Knecht-Drenth. De oprichters van deze fundatie, het Nederlands echtpaar Knecht-Drenth heeft zo'n 12 jaar geleden een vijftal huizen gekocht in Callosa met als doel een museum op te richten waar zij hun keramiekcollectie wilden presenteren. Toen de gemeente de plannen tegenhield waardoor het museum niet gerealiseerd kon worden gaven ze de huizen een andere bestemming: atelierwoningen voor Nederlandse en Belgische kunstenaars. Voor een impressie van mijn atelier ter plaatse kijk hier.

Werken in mijn geliefde Spanje bleek een interessante, spannende, inspirerende maar ook moeilijke ervaring. Twee maanden werken in een nieuw atelier zonder afspraken, deadlines, verplichtingen en concrete doelen doet zweven. Maar ook onderzoeken en spelen. Het zet nieuwe processen in werking. Reden genoeg om halverwege het verblijf mijn enige doelstelling, een uitgave maken en versturen vanuit Spanje, te wijzigen. Het te vroeg concretiseren van mijn proces zou het onderzoek stilzetten en mij in mijn dagelijkse beslommeringen trekken; documenten klaarmaken, contacten leggen, offertes aanvragen, drukwerkbegeleiding e.d. Deze beslissing gaf me de ruimte om nog een poosje 'door te spelen'. Ook bij thuiskomst bleek het prettig te zijn om in Spaanse sferen te blijven hangen en ook het afstand nemen en terugkijken bleek verhelderend. Zo werd het mij duidelijk, en ik weet nog niet goed wat ik daar van moet denken, dat ik in Spanje zowel in mijn werk als in het dagelijkse leven telkens opzoek was geweest naar houvast. Naar nieuwe ritmes, richtlijnen, vaste grond, regels, structuur... Houvast. Asidero.

Rest mij u nog een aantal mensen speciaal te bedanken: Auto Theunissen Otterlo en Molenberg Repro Zwolle voor hun sponsoring en Roelie Blaak, Sigrid Spier en Jerry Veldhuizen voor hun hulp tijdens de tot standkoming van de uitgave. Veel plezier bij het bekijken van Asidero en ik licht alvast een tipje van de sluier op met betrekking tot de derde uitgave van dit jaar, deze maak ik samen met Theatergezelschap 54o NB! Nog even geduld...

Met vriendelijke groet,
Eva Blaak