projecten & publicaties > Eva Blaak

Na mijn afstuderen als grafisch ontwerper in 1998 (bij Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Kampen) startte ik mijn eigen ontwerp studio. Naast het ontwerpwerk en de vrije projecten was ik actief lid van de pr-commissie van Kunstruimte Het Langhuis in Zwolle. Ik ontwierp de maandelijkse affiches voor de exposities en ontdekte er mijn organisatietalent én mijn liefde voor het schrijven. 

In januari 1999 starte ik met het uitgeven van gelimiteerde uitgaven (200 exemplaren) onder de naam DEBOKOF-HETLOKET. Het bedenken, ontwerpen én maken van deze publicaties vormt sindsdien een rode draad in mijn leven en het werk is daarmee deels ‘autobiografisch’, een weergave van mijn onderzoek als maker (en mens). Zowel de inhoud als de vorm van de uitingen zijn telkens verschillend en geregeld was een samenwerking met makers uit verschillende kunstdisciplines het uitgangspunt. De te maken jubileum uitgave (40) zou idealiter de afronding zijn van een nog te volgen masterstudie (ergens in de toekomst…).

In 2000 werd ik gevraagd een workshop ‘experimentele typografie’ te verzorgen aan eerste jaars studenten grafisch ontwerpen. Het lesgeven beviel goed en toen ik bij de studierichting illustratie werd gevraagd een alternatief programma voor het vak typografie te bedenken kwam ik in aanraking met een andere visie en didactiek die aansloot bij mijn eigen werkproces en ideeën. Na het behalen van mijn didactische bevoegdheid aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam (in 2005) werden mijn lestaken uitgebreid en ging ik ook projecten organiseren, zoals de jaarlijkse studiereis naar Barcelona en de minor Het Andere Boek. In 2011 werd ik, naast het docentschap, studiehoofd van de studierichting Illustration Design van ArtEZ Zwolle.

Na omzwervingen via Kampen, Zwolle, Laag-Zuthem, Wijhe en Dalfsen woon en werk ik sinds 2012 samen met Jerry (beeldend kunstenaar en tevens docent) én onze twee kinderen Seth en Elsa in de voormalige openbare school in Heelweg-Oost. Naast het academiewerk is de nadruk de afgelopen jaren komen te liggen op mijn vrije werk vanuit het verlangen zonder vooropgezet idee beeld te maken en los te komen van mijn 'ontwerpers-neiging' om doelgericht alles in een vorm te gieten. Dus, even geen opdrachten, projecten, deadlines, oplages en (financiële) kaders. Maar ruimte en tijd voor experiment, schrijven, het maken van muurschilderingen, lezen en…

DEBOKOFHETLOKET
Eva Blaak
Molenweg 15
7055 AW Heelweg
06 49370847
info@debokofhetloket.nl