januari 2014: ontwerp nieuwjaarsgroet in opdracht van Bronsvoort Blaak Architecten te Amerongen

Ook dit jaar ontwierp DEBOKOFHETLOKET de nieuwjaarsuitgave voor Bronsvoort Blaak Architecten in Amerongen. De uitgave vertelt in woord en beeld het verhaal van het project Refugio 2, een kunstproject geïnitieerd door Léonie Dijkema van OP DE DIJK (theatermaker) en Eva Blaak van DEBOKOFHETLOKET (ontwerper).

Refugio (Spaans voor toevluchtsoord en onderdak voor pelgrims) is een onder architectuur ontworpen schuilplaats door de architecten van Bronsvoort Blaak Architecten. Uitgangspunt van het ontwerp van de Refugio is de (geheime) locatie, ergens in Nederland. Een select gezelschap ontvangt voor aanvang van het project een bijzondere publicatie en een uitnodiging voor deelname: een overnachting op een onbekende plek voor maximaal 2 personen. Na reservering via de website ontvangt de deelnemer een week voor de overnachting een kaart met daarop de locatie van de Refugio en een inlogcode om toegang te krijgen tot de schuilplaats.

Zowel de makers als de deelnemers verhouden zich tot tijd en ruimte. Refugio confronteert de zoekende mens met het zo georganiseerde en gecontroleerde leven. Door het sobere karakter van de overnachtingsplek (geen stromend water, licht, wc) vormt de Refugio een contrast met het gemak van alle luxe die wij zo vanzelfsprekend vinden in ons dagelijks leven. Samen met de stilte en schoonheid van de locatie nodigt het project Refugio uit tot bezinning. Refugio laat de bezoeker even stil staan in een tijd waarin alles aan verandering onderhevig is. Refugio verrijkt de wereld met nieuwe beelden, klanken en verhalen. In de zomer van 2011 stond Refugio 1 aan het Kluizenaarsmeertje op Landgoed Vilsteren en in 2013 hing Refugio 2 dus in een boom op Landgoed Kreil in Miste.