april 2012: deelname DEBOKOFHETLOKET aan Facing Pages, 3 days of Independent Magazines

Facing Pages | 3 Days of Independent Magazines | Festival haalt honderden magazines naar Nederland
20-22 april 2012 Arnhem | www.facingpages.org

Facing Pages is het grootste event van Europa over onafhankelijke magazines. Nooit eerder kwam er zo’n grote keur aan internationale onafhankelijke magazines tezamen. Facing Pages biedt een expositie van vele bijzondere magazines, lezingen van gerenommeerde bladenmakers, inspiratie, feest en ontmoeting. Facing Pages laat zien hoe het onafhankelijke magazine is uitgegroeid tot een nieuw fenomeen in onze beeldcultuur, en waarom deze magazines in het huidige internettijdperk als voorlopers gezien kunnen worden.

Onafhankelijk
Het onafhankelijke magazine bloeit wereldwijd als nooit tevoren. Steeds meer ontwerpers, schrijvers en kunstenaars werken aan eigen tijdschriften, gedrukt of virtueel. Dit komt doordat het technisch steeds makkelijker is geworden een magazine te produceren en via internet vinden ze binnen no time een trouw lezerspubliek. Met een eigen magazine zijn de makers in staat om eigen werk of dat van geestverwanten compromisloos te delen met een groep betrokken lezers. Het maakt ze minder afhankelijk van traditionele gatekeepers als de curator, de redacteur, de adverteerder of de uitgever, die voorheen de toegang tot het grote publiek bepaalden.

Deze magazines, zoals Hard/Hoofd, De Speech en Furore, hebben een veel nauwere band met hun lezerspubliek dan de traditionele media. Ze staan midden in de beeldcultuur in plaats van erboven. De redacteuren zijn hier zelf schrijver of grafisch ontwerper. Het is een vorm van ‘crowdsourcing’ die de hedendaagse beeldcultuur wezenlijk beïnvloed.

Programma
Het kloppende hart van het festival is een tweedaags symposium met magazine presentaties en lezingen over het verleden en de toekomst van geprinte media. Met onder andere: Charlotte Cheetham (manystuff.org), Simon Esterson (Eye Magazine) en Dimitri Nieuwenhuizen (LUSTlab). Daarnaast is er een grote crowd sourced tentoonstellling waarin het niet alleen om de magazines zelf gaat, maar ook om de wereld van de makers die achter de magazines schuilgaat.

Data: 20-22 april 2012
Locatie: Trans 6, Arnhem
Info en kaartverkoop: www.facingpages.org