nieuwe uitgave: OMTREK i.s.m. Richard Kemerink op Schiphorst

Deze bijzondere uitgave met de titel OMTREK is zondag 22 maart gepresenteerd in het Stedelijk Museum Zwolle tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling van de kunstenaar Richard Kemerink op Schiphorst uit Wijhe. De tentoonstelling presenteert een uit 10 panelen bestaand schilderij dat zich uitstrekt over 14 meter waarvan een hoogwaardige reproductie te zien is in uitgave 28. Tevens bevat de uitgave een voorpublicatie uit De Omtrek, de roman waaraan Kemerink op Schiphorst momenteel werkt. De uitgave is voor 15 euro te bestellen via dit bestelformulier.

Uit het persbericht:

"In het jaar dat Richard Kemerink op Schiphorst in Hengelo (O) geboren werd, zag ook het kunstwerk Merde d'artiste van Piero Manzoni het licht. Het werk bestaat uit de ingeblikte uitwerpselen van de Italiaan die, zo had de kunstenaar beschikt, hun gewicht in goud waard zouden zijn. Toen Richard op de kunstacademie van Manzoni's werk hoorde beleefde hij zijn eerste schildercrisis. Er zouden er meer volgen. De crisis werd permanent toen hij begreep dat de kunstcanon van de 20e eeuw allang geschreven was, terwijl de eeuw nog 15 jaar duren moest. Er waren twee opties: omzien naar ander werk, of doorgaan als crisiskunstenaar. Het werd het laatste: Richard ging voortaan al schilderend de crisis te lijf. In het Stedelijk Museum Zwolle is nu Omtrek te zien, de geschilderde weerslag van deze beslissing. Dit werk wil meer zijn dan zomaar een schilderij binnen een oeuvre. Richard probeert in Omtrek zijn ervaringen met de schilderkunst samen te ballen in één allesomvattend werk. Samenballen opgevat als opsomming en als het opmaken van de balans, maar ook als afrekening. Omtrek kan worden gekwalificeerd als ‘magnum opus'. Richard schilderde er 7 jaar op door in zijn streven naar tijdloosheid, en ook in ruimtelijk opzicht lijkt het werk de eindigheid te willen omzeilen: de panelen kunnen in een cirkel worden opgesteld, zó dat er een oneindige voorstelling ontstaat."

Ik wens u veel kijkplezier en wil u er graag op attenderen dat het schilderij t/m 17 mei in het echt te bewonderen is in het Stedelijk Museum Zwolle. Verder wil ik, ook namens Richard, een paar mensen bedanken die hebben geholpen bij de realisatie van de uitgave: Gea van Ommen, Anneke van Ommen, Sigrid Spier en Melle Mijnhardt. En natuurlijk de sponsors Molenberg Media Zwolle en het Stedelijk Museum Zwolle!