Speciaal uit Spanje uitgave 25: Rodar

idee en ontwerp DEBOKOFHETLOKET / Eva Blaak - camerawerk Jerry Veldhuizen - uitvoering en bindwerk Papelicola / Sandrine Corcoles Barcelona - printwerk Barcino / Jordi Coronas, Barcelona - zeefdruk Carlos Canillas -verschijningsdatum augustus 2008 - formaat 9 x 4 cm. - oplage 200 exemplaren - kosten 8,00 -bestelformulier

Inmiddels zijn we precies twee weken thuis en hebben we onze werkzaamheden in Nederland weer opgepakt. Het is even wennen maar we kijken nog steeds met veel plezier terug op ons verblijf in Spanje. Uitgave 25 die ik de laatste dag van ons verblijf heb verstuurd vanuit het grote postkantoor in Barcelona lag een dag voor thuiskomst bij mijn leden in de brievenbus. Op bovenstaande foto's krijgt u een kleine impressie van het maakproces! Onderstaande brief is het begeleidend schrijven.

Beste leden van DEBOKOFHETLOKET,

aan het eind van een werkverblijf van twee maanden in Frankrijk en Spanje samen met mijn vriend Jerry Veldhuizen is het bijzonder om als afsluiting de 25ste uitgave van DEBOKOFHETLOKET te versturen! In deze enveloppe, verstuurd vanuit mijn geliefde Spanje, vindt u Rodar. Klein van formaat maar voor mij van grote betekenis. Rodar betekent draaien, afspelen.

Deze uitgave is mede tot stand gekomen door de geweldige inzet van Sandrine Corcoles van Papelicola. Ik heb haar leren kennen toen ik haar met de hand gebonden boekjes bewonderde in haar winkel in Calle Ferlandina in Barcelona. Getroffen door de aandacht waarmee zij haar werk maakt en met het idee van de uitgave in mijn achterhoofd raakte ik met haar in gesprek en al snel hadden we een klik. Sandrine heeft ervoor gezorgd dat alles op tijd klaar is gekomen. En dat is bijzonder in augustus, dé vakantiemaand van de Spanjaarden, een periode waarin bijna alle bedrijven op nonactief lijken te staan. Zij heeft mij in contact gebracht met Jordi Coronas van Barcino die het binnenwerk heeft geprint en met Carlos Canillas die de zeefdruk op de omslag heeft gerealiseerd. Daarnaast heeft ze zelf het flipperboekje gebonden. Rodar zal in haar winkel te koop zijn (vandaar de drietalige colofon) en we zijn in geprek of ook andere uitgaven vanuit haar winkel kunnen worden verkocht en over toekomstige samenwerkingen. Voor de Barcelonakenners onder ons, Calle Ferlandina ligt in het verlengde van het plein bij het MACBA (Museu d'Art Contemporani de Barcelona) en de winkel van Papelicola is zeker de moeite waard om te bekijken. 

Ik wil Sandrine, Jordi en Carlos hartelijk danken voor hun inzet voor de uitgave. Ook Jerry voor zijn hulp bij de opnames en niet te vergeten de familie Sala van het huis La Caseta de Llussà waar we de afgelopen vijf weken hebben vertoefd op het landgoed. De vriendelijkheid van de familie, het huis en de prachtige omgeving hebben ervoor gezorgd dat wij ons hier erg thuis voelden en dat we goed hebben kunnen werken. De familie Sala is trouwens de familie van Montse Hernández i Sala met wie ik uitgave 24 van DEBOKOFHETLOKET heb gemaakt. Het was erg bijzonder om ‘haar' Catalonië te ontmoeten en veel van de plekken die zij beschrijft te ervaren.

Gisteren hebben Jerry en ik onze werkperiode afgesloten met een kleine expositie Luz a Llussà in de schuur/vuurplaats hier naast het huis. Rodar is gisteren dan ook officieël gepresenteerd! Veel van de mensen die we de afgelopen weken hebben ontmoet waren hierbij aanwezig en hun gezichten zijn vastgelegd op de achterzijde van deze brief. Het was een gezellige avond met prachtig weer en lekker eten! Voor meer beelden van ons verblijf hier kunt u kijken op www.debokofhetloket.nl (bij nieuws) of op www.basicdonkeyhealthcare.nl.

Morgen gaan we de auto inladen, woensdag rijden we weer rustig richting huis. Het zal even slikken zijn maar we kunnen terug kijken op een geweldige periode en gelukkig hebben we mooie projecten in het vooruitzicht. Ik ben benieuwd wie eerder in Nederland is, Rodar of ik...

Met vriendelijke groet,

Eva Blaak