februari 2007: opening Waanders Boekverkopers Zwolle

Een bijzondere kast
Donderdag 1 februari om 19.30 uur zal bij Waanders Boekverkopers een bijzondere kast worden uitgepakt. De kast , gemaakt door Edward Otten (Yebo; vormgever in hout ) is een initiatief van drie kleine uitgevers uit Zwolle; ALEKS, DEBOKOFHETLOKET en STIK en krijgt een vaste plek op de eerste verdieping bij Waanders. In de kast zullen het hele jaar door de nieuwste uitgaven van ALEKS, DEBOKOFHETLOKET en STIK te zien zijn. De uitgaven zijn echte collectors items. Ze zijn qua inhoud en vorm telkens weer verrassend en vaak handgemaakt in een kleine oplage. Ideale cadeaus voor de boekliefhebber en hebbedingen voor de verzamelaar! Dus komt dat zien!

ALEKS Deurloo is striptekenaar , illustrator en ontwerper. Hij werkt in opdracht voor diverse bedrijven en instellingen, ontwerpt uitnodigingen, posters en boekomslagen en maakt o.a. illustraties bij verhalen, artikelen en (leer)methodes. ALEKS maakt deel uit van het striptekencollectief Lamelos met wie hij al diverse stripbundels (KAASHELD) heeft uitgegeven. Ook geeft hij zelfstandig boekjes uit in eigen beheer, die voor een groot deel zijn gezeefdrukt. (ALEKS is onderdeel van Uitgeverij PRIMA TITEL). Kenmerkend voor zijn werk zijn de bijzondere omgevingen waar de verhalen en taferelen zich afspelen. Absurde en onwerkelijke hoofdpersonen en figuranten spelen vaak een grote rol in de werelden die uit zijn kroontjespen vloeien. Ze beleven vreemde avonturen, die niet altijd even goed aflopen, maar die je door hun subtiele humor toch een goed gevoel geven (kijk ook op www.lamelos.nl)

DEBOKOFHETLOKET is een ontwerpstudio en drukwerkplaats in Zwolle , opgericht in januari 1999 door Eva Blaak. Zij ontwerpt en vervaardigt o.a. huisstijlen, boeken, tijdschriften en brochures in opdracht van bedrijven en instellingen en verzorgt daarvoor ook meestal de fotografie . Daarnaast maakt DEBOKOFHETLOKET per jaar drie uitgaven in een oplage van 200 exemplaren die worden verstuurd naar leden. Deze worden vaak bedacht, ontworpen en uitgevoerd in samenwerking met kunstenaars uit verschillende disciplines. Kenmerkend voor het werk van DEBOKOFHETLOKET is de stevige, experimentele typografie, de ambachtelijke uitstraling en het bijzondere materiaalgebruik. Het werk heeft hierdoor een grote gevoelswaarde en laat mensen er even bij stil staan. DEBOKOFHETLOKET is gevestigd in De Mosterdfabriek in de Tuinstraat te Zwolle (kijk ook op www.debokofhetloket.nl).

STIK is een kunstenaarscollectief bestaande uit Almas Pieters , Annemiek Pruijt en Sigrid Spier. Het collectief heeft als doel eigen werk onder de aandacht te brengen en samenwerkingsverbanden met anderen aan te gaan. Dit gebeurt o.a. door het uitgeven van de beeldbundel STIK, die vier keer per jaar verschijnt in een oplage van 150 tot 300 stuks en door middel van abonnementen en losse verkoop wordt verspreid. De beeldbundel is een platform voor autonome en toegepaste kunst en wordt door de makers vanuit eenzelfde affiniteit met textiel, gemengde technieken en handwerk gemaakt. Pagina's worden handmatig gevouwen, geraapt en gesneden om vervolgens gebonden te worden door de rug te stikken op de naaimachine. Door deze manier van werken is ieder exemplaar uniek (kijk ook op www.gestikt.nl [bd2]).