aankondiging: in het voorjaar van 2016 opent Refugio 3! Houd de website en Facebookpagina in de gaten!

Refugio is een project van DEBOKOFHETLOKET / Eva Blaak (Heelweg) en OP DE DIJK / Leonie Dijkema (Nieuw Annerveen) in samenwerking met de architecten Anton Bronsvoort en Henk-Geert Blaak van Bronsvoort Blaak Architecten (Amerongen).

Refugio (Spaans voor toevluchtsoord en onderdak voor pelgrims) is een onder architectuur ontworpen schuilplaats door de architecten van Bronsvoort Blaak Architecten. Uitgangspunt van het ontwerp van de Refugio is de (geheime) locatie, ergens in Nederland. Een select gezelschap ontvangt voor aanvang van het project een bijzondere publicatie en een uitnodiging voor deelname: een overnachting op een onbekende plek voor maximaal 2 personen. Na reservering via de website ontvangt de deelnemer een week voor de overnachting een kaart met daarop de locatie van de Refugio en een inlogcode om toegang te krijgen tot de schuilplaats.

Refugio is een multidisciplinair, filosofisch project waarbij zowel de makers als de deelnemers zich verhouden tot tijd en ruimte. Refugio confronteert de zoekende mens met het zo georganiseerde en gecontroleerde leven. Door het sobere karakter van de overnachtingsplek (geen stromend water, licht, wc) vormt de Refugio een contrast met het gemak van alle luxe die wij zo vanzelfsprekend vinden in ons dagelijks leven. Samen met de stilte en schoonheid van de locatie nodigt het project Refugio uit tot bezinning. Refugio laat de bezoeker even stil staan in een tijd waarin alles aan verandering onderhevig is. Refugio verrijkt de wereld met nieuwe beelden, klanken en verhalen.

In de zomer van 2011 stond de Refugio 1 aan het Kluizenaarsmeertje op Landgoed Vilsteren in Overijssel. In 2013 hing van juli t/m eind oktober Refugio 2 in een boom op Landgoed Kreil in Winterswijk, Gelderland. Zie Refugio 2011 / 2013 voor beeldmateriaal.